Білий чи чорний: який хліб корисніший і чому

Хліб присутній у щоденному раціоні більшості людей, проте не всі знають, який з його видів більш поживний та корисний для здоров'я.
"Битва" чорного та білого хлібу триває вже досить довго, і вже час нарешті вирішити цю проблему. Для цього корисно дізнатись певні нюанси.
Чи має значення колір хлібу
Насправді колір хліба перестав бути визначальним чинником його корисності. При виробництві білого хліба використовують пшеничне борошно, чорного – житнє.
Крім того, виробники нерідко надають хлібу темного кольору використанням карамельних барвників.
Найбільш корисним є борошно грубого помелу. У ньому зберігаються оболонки зерна, багаті на вітаміни і поживні речовини. Тому особливої ​​різниці, з якого зерна готується хліб, немає. У хлібі з борошна грубого помелу, як чорного, так і білого, корисні речовини зберігаються практично у повному обсязі.
Використання рафінованого борошна
Переважно і білий, і чорний хліб випікають із рафінованого борошна. Такі вироби втрачають частину своїх властивостей через процеси помелу та очищення зерна. Тому деякі виробники додатково збагачують хліб мінералами та вітамінами.
Який же хліб корисніший
Загалом можна сказати, що чорний хліб корисніший, ніж білий, завдяки більшій кількості поживних речовин, що містяться в зерні, та меншій калорійності. Однак також важливо звертати увагу на складові інгредієнти, наявність добавок та консервантів.
У цьому питанні вибір залишається за кожною людиною. Але спеціалісти радять вживати краще вироби із цільного зерна, які сприятимуть здоровому способу життя.
Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment